Home » Overige ziekten » Spijsverteringsstelsel ziekten » Alvleesklierkanker symptomen

Alvleesklierkanker symptomen

Wat is alvleesklierkanker?

Wat is alvleesklierkanker? - Symptomen en behandeling

Wat is alvleesklierkanker, wat zijn de symptomen alvleesklierkanker en hoe wordt alvleesklierkanker behandeld? De alvleesklier of pancreas is een orgaan die diep boven in de buikholte ligt. De alvleesklier maakt enzymen aan die een rol spelen in de vertering van voedsel. Ook maakt de alvleesklier hormonen aan die onder meer de hoeveelheid suiker in het bloed reguleren. In Nederland worden ieder jaar bij ongeveer 1.670 mensen alvleesklierkanker vastgesteld. Alvleesklierkanker komt vooral voor bij mensen boven de 50 jaar.Er bestaan verschillende vormen van alvleesklierkanker. De meest voorkomende vorm van alvleesklierkanker is kanker van de afvoerbuisjes, ook wel 'adenocarcinoom' genoemd (90% van alle soorten alvleesklierkanker). Deze vorm van kanker ontstaat in de cellen waarmee de alvleesklierbuis is bekleed. Adenocarcinoom van de alvleesklier komt bijna tweemaal zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen, en het komt bij zware rokers twee- tot driemaal vaker voor dan bij niet-rokers.Voorts zijn er aanwijzingen dat bij ten minste 5% van de gevallen erfelijke aanleg een rol speelt. Andere risicofactoren zijn chronische alvleesklierontsteking en overmatig alcoholgebruik. De gemiddelde leeftijd bij diagnose bedraagt 55 jaar. Over de exacte oorzaak is nog weinig bekend.

Wat zijn de klachten en symptomen van alvleesklierkanker?

Een tumor in de alvleesklier blijft vaak gedurende langere tijd onopgemerkt. De eerste symptomen ontstaan vaak wanneer de tumor is doorgegroeid in een ander orgaan of in de omringende zenuwbanen. Deze infiltratieve groei in omgevende structuren is het hoofdkenmerk van een kwaadaardig gezwel (kanker). Een ander kenmerkt is het optreden van uitzaaiingen (metastasen). ook alvleesklierkanker kan uitzaaien naar de regionale lymfeklieren, en via het bloed kunnen er uitzaaien ontstaan in botten, lever of longen. De aard van de klachten zijn afhankelijk van de ligging en de grootte van de tumor, van eventuele stoornissen in organen die optreden door de infiltratieve groei en de aanwezigheid van eventuele uitzaaiingen.

Vaak voorkomende symptomen van alvleesklierkanker zijn pijn en gewichtsverlies. Het gaat hierbij vooral om een zeurende pijn boven of midden in de buik en/of in de rug. Verder kun je alst krijgen van een verstoord ontlastingspatroon, verminderde eetlust en gewichtsverlies. Als er een tumor optreedt op in de kop van de alvleesklier -dat is het deel van de alvleesklier dat het dichtst bij de twaalfvingerige darm en de galbuis ligt- kan er geelzucht ontstaan en jeuk door afsluiting van de galafvoergang. Een tumor in het lichaam en de staart van de alvleesklier zijn vaak zonder veel symptomen en worden in veel gevallen pas ontdekt door het vinden van uitzaaiingen.

Hoe wordt alvleesklierkanker behandeld?

Bij vermoeden van alvleesklierkanker zal de huisarts je verwijzen naar een specialist, meestal een maag-darm-leverarts, een internist of chirurg. Deze zal lichamelijk onderzoek bij je verrichten en daarnaast zal er beeldvormend onderzoek (echografie of CT-scan) plaatsvinden. Soms is er aanvullend onderzoek nodig in de vorm van MRI (Magnetic resonance imaging), EUS (endoscopic ultrasound) en endoscopische retrograde pancreatografie (ERCP). Ter bevestiging van de diagnose kan de arts een biopsie (een stukje weefsel) afnemen voor microscopisch onderzoek.

Minder dan eenderde van alle patiënten met alvleesklierkanker ondergaat een in opzet curatieve (op genezing gerichte behandeling). De rest krijgt een palliatieve behandeling, dat is een behandeling die zijn gericht op een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. De enige kans op genezing bestaat bij alvleesklierkanker uit een operatieve ingreep. Deze heelkundige ingreep wordt alleen toegepast bij patiënten bij wie de kanker nog niet is uitgezaaid. Maar ook tijdens de operatie kan de arts tot de conclusie komen dat de ingreep niet mogelijk is. Verdere behandeling is dan palliatief van aard.

Het gaat bij alvleesklierkanker om een zogeheten 'Whipple-operatie', waarbij de chirurg het deel van de alvleesklier waarin de tumor aanwezig, de twaalfvingerige darm, de galblaas en een groot deel van de grote galbuis zal wegnemen. Nadien kan chemotherapie of een combinatie van chemotherapie en radiotherapie gegeven worden. Van de patiënten die een curatieve Whipple-operatie hebben ondergaan, overleeft circa 20% de eerste vijf jaar na de operatie.

Als een operatie niet kan doorgaan, dan kan chemotherapie worden gegeven. Hiermee wordt de ziekte kortdurend geremd. Bestraling (radiotherapie) kan worden toegepast als een tumor pijn of bloedverlies veroorzaakt. Radiotherapie kan ook worden toegepast om klachten als gevolg van uitzaaiingen te behandelen (bijvoorbeeld pijn door uitzaaiingen in de botten).


Geschreven door