Home » Overige ziekten » Infectieziekten » Griep symptomen 2015 » Amerikaanse griep symptomen

Amerikaanse griep symptomen

Amerikaanse griep waait over uit Amerika

Amerikaanse griep waait over uit Amerika - Symptomen en behandeling

Amerikaanse griep symptomen, Amerikaanse griepverschijnselen en behandeling. Griep is een acute virale infectie waarbij het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is en wordt veroorzaakt door een griepvirus. Er worden drie types van influenzavirussen onderscheiden: A, B en C. Type A komt het meest voor. Elk type kan weer onderverdeeld worden in subtypen, aangeduid met de letters H en N en een cijfer, bijvoorbeeld: H1N1. Deskundigen in Nederland vermoeden dat er een zwaar griepseizoen (2015) op komst is in ons land. De oorzaak hiervan is een nieuw griepvirus van het type influenza A/H3N2, waartegen de griepprik weinig bescherming biedt. In de Verenigde Staten neemt deze nieuwe griepvariant al epidemische vormen aan. Omdat deze nieuwe griepvariant voor het eerst in Amerika opdook, wordt het ook wel de 'Amerikaanse griep' genoemd.Influenza virussen circuleren in alle delen van de wereld. Ziektegevallen welke veroorzaakt zijn door het type C influenza doen zich veel minder vaak dan A en B. Dat is de reden waarom alleen influenza A en B virussen worden opgenomen in griepvaccins. Het griepvirus ondergaat steeds wijzigingen (mutaties) in de loop van de tijd. Door een mutatie in maart 2014 was het te laat om deze nieuwe variant mee te nemen in de griepprik voor het nieuwe seizoen. De huidige griepprik biedt derhalve onvoldoende bescherming tegen de Amerikaanse griep.

Amerikaanse griep symptomen

Griep wordt gekenmerkt door plotselinge hoge koorts, hoesten (meestal droge hoest), hoofdpijn, spier- en gewrichtspijn, algehele malaise (gevoel van onwel zijn), zere keel en een loopneus. Hoest kan ernstig zijn en wel twee weken of langer duren. De meeste mensen herstellen van koorts en andere symptomen binnen een week zonder medische hulp. Griep kan echter ernstig verlopen, vooral als mensen andere ziekten hebben (risicogroepen), bijvoorbeeld mensen met longziekten, hartziekten en diabetes. De incubatieperiode is ongeveer twee dagen.

Wie loopt meer risico?

De griep kan ernstige gevolgen hebben voor alle bevolkingsgroepen, maar het hoogste risico op complicaties treden op bij kinderen jonger dan 2 jaar, volwassenen van 65 jaar of ouder, zwangere vrouwen en mensen met bepaalde medische aandoeningen, zoals chronische hart-, long-, nier-, lever, bloed- of metabolische ziekten (zoals diabetes), of een verzwakt immuunsysteem. Ieder jaar wordt de griepprik gratis aangeboden aan kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep.

Hoe krijg je griep?

Griep verspreidt zich gemakkelijk, vooral waar veel mensen bij elkaar komen zoals scholen, verpleeghuizen en bedrijven. Wanneer een besmet persoon hoest of niest, kunnen besmette druppeltjes via de lucht een andere persoon besmetten doordat deze ze inademt. Het virus kan ook worden verspreid door handen die besmet zijn met het virus doordat je bijvoorbeeld een deurklink beetpakt of op een toetsenbord werkt waar het virus op aanwezig is. Om overdracht te voorkomen, moeten mensen in een papieren zakdoekje hoesten en deze daarna direct weggooien. En regelmatig je handen wassen helpt ook. Zorg daarnaast voor voldoende weerstand door gezond en gevarieerd te eten, op tijd naar bed te gaan en stress te voorkomen.

Amerikaanse griep behandeling

Vaak is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medische behandeling. Neem als je griep hebt voldoende rust en ziek goed uit. Vermijd lichamelijke inspanning en zorg ervoor dat je bij koorts het vocht in je lichaam op peil houdt door veel te drinken. Dit voorkomt uitdroging. Voorkom voorts dat je lichaam afkoelt als je koorts hebt. Als je griep hebt, ben je besmettelijk voor mensen in je buurt. Door goede hygiëne voorkom je verdere verspreiding. Zo nodig kun je tegen koorts en pijn paracetamol nemen. Kinderen kunnen kinderparacetamol krijgen. Als er ernstige klachten ontstaan of als je het niet vertrouwt, moet je de huisarts inschakelen.


Geschreven door

  

Lees verderSymptomen en behandeling

Griep symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling