Home » Vrouwenziekten » Baarmoederverzakking symptomen

Baarmoederverzakking symptomen

Wat is een baarmoederverzakking?

Men spreekt van 'baarmoederverzakking' of 'baarmoederprolaps' wanneer de baarmoeder of uterus, die door banden en de spieren van de bekkenbodem op haar plaats worden gehouden, uit haar normale positie verzakt doordat ondersteunende weefsels verzwakt of uitgerekt raken. De baarmoedermond zakt in dat geval in de vagina of soms zelfs naar buiten.Vrouwen van elke leeftijd kunnen te maken krijgen met een baarmoederverzakking, maar het komt het meest voor bij postmenopauzale vrouwen die één of meer vaginale bevallingen hebben gehad. Schade aan de ondersteunende weefsels tijdens de zwangerschap en bevalling, de effecten van de zwaartekracht, dalende oestrogeenniveaus (tijdens de overgang), en herhaalde overbelasting door de jaren heen kan leiden tot weefsels die verzakken of uitrekken en uiteindelijk tot een baarmoederverzakking. Een baarmoederverzakking komt vaak voor. Ongeveer één op de vijf tot tien vrouwen krijgt er vroeg of laat in haar leven last van

Bij een lichte baarmoederverzakking die geen klachten geeft, is behandeling meestal niet nodig. Maar als de baarmoederverzakking aanleiding geeft tot klachten of interfereert met je dagelijkse leven, kun je profiteren van een behandeling.

Wat zijn de klachten en symptomen van een baarmoederverzakking?

Vrouwen met een lichte baarmoederverzakking hebben vaak geen symptomen. Een matige tot ernstige verzakking kunnen de volgende symptomen veroorzaken:

  • het gevoel alsof je op een bal zit;
  • het gevoel dat er 'iets' naar buiten komt of 'iets' uit de vagina steekt;
  • vaginale bloedingen of verhoogde afscheiding;
  • problemen met de geslachtsgemeenschap;
  • moeite met fietsen of zitten;
  • het zien van de baarmoeder of de baarmoederhals die uit de vagina steekt; trekkend of zwaar gevoel in het bekken;
  • een zeurend gevoel in de onderbuik en rug;
  • obstipatie (verstopping);
  • blaasklachten (bijvoorbeeld ongewild urineverlies of terugkerende blaasontsteking);
  • problemen met de ontlasting; bij zwakke bekkenbodemspieren kunnen ook andere organen verzakken, zoals de endeldarm en/of de blaas.

Als je vermoedt dat je last hebt van een baarmoederverzakking die symptomen veroorzaakt, dan is het belangrijk om een afspraak te maken met de huisarts.

Hoe wordt een baarmoederverzakking behandeld?

Een verzakking hoeft alleen behandeld te worden als u klachten hebt. De behandeling begint vaak met bekkenfysiotherapie. Bekkenbodemtherapie wordt over het algemeen gegeven door een bekkenfysiotherapeut. Ook kun je een ondersteunende ring dragen: een soort pessarium. Wanneer deze behandelingen onvoldoende soelaas bieden, kan een operatie uitkomst bieden waarbij de arts de uitgezakte voorwand of achterwand op zijn plaats terugbrengt door weefsel in te korten en weg te halen. Soms is een baarmoederverwijdering nodig, wanneer deze naar buiten is gezakt. Veel vrouwen krijgen een combinatie van deze operatieve ingrepen.

Een verzakking komt in sommige gevallen terug. Hetzelfde orgaan kan verzakken, maar ook een ander orgaan. In dat geval kan bekeken worden of een kunststof matje (om de baarmoeder op haar plaats te houden) een goede oplossing is.


Geschreven doorVrouwenziekten

Vrouwenziekten - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling