Home » Overige ziekten » Aandoeningen nieren/urinewegen » Blaasontsteking symptomen

Blaasontsteking symptomen

Wat is een blaasontsteking?

Wat is een blaasontsteking? - Symptomen en behandeling

Wat is een blaasontsteking en wat zijn de symptomen blaasontsteking? Een blaasontsteking of cystitis is een ontsteking van de binnenwand van de urineblaas, daar waar de urine tijdelijk wordt bewaard. In een enkel geval is ook de urinebuis ontstoken. Een blaasontsteking wordt meestal veroorzaakt door bacteriën. Doordat vrouwen een kortere urninebuis hebben dan mannen, hebben ze vaker last van blaasontsteking. Bacteriën kunnen bij vrouwen gemakkelijker van buitenaf de blaas binnendringen. Het blijkt dat ongeveer één op de drie vrouwen vóór hun 24e ten minste één keer last hebben gehad van blaasontsteking.

Vrouwen met een blaasverzakking en mannen met een vergrote prostaat, kunnen hun blaas niet goed leegplassen en hebben meer kan op een blaasontsteking. Bij hen blijft er steeds een restje urine in de blaas achter, waar bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Bij mannen met een blaasontsteking is er vaak ook sprake van een prostaatontsteking.

Wat zijn de symptomen van een blaasontsteking?

Symptomen van blaasontsteking ontwikkelen zich gewoonlijk binnen enkele uren of een dag. Veel voorkomende symptomen zijn onder meer:

  • pijn bij het plassen of direct daarna - dit is meestal een branderig of stekend gevoel;
  • een frequente aandrang om te plassen, waarbij je steeds kleine beetjes plast of helemaal niets;
  • het gevoel dat de blaas niet helemaal leeg is na het plassen;
  • troebele, donkere of sterk ruikende urine;
  • bloed in je urine - dit is niet altijd zichtbaar, maar kan worden gezien onder een microscoop of door het testen van de urine;
  • pijn tijdens de geslachtsgemeenschap
  • pijn in de onderbuik (buik) en/of de onderrug;
  • koorts en (koude) rillingen.

Blaasontsteking kan pijnlijk zijn, vooral als je moet plassen, maar meestal verdwijnt het binnen vier tot negen dagen zonder verdere behandeling.

Hoe wordt een blaasontsteking behandeld?

Normaal gesproken is een blaasontsteking goed te behandelen. Neem contact op met je huisarts als je koorts krijgt of ziek wordt of als de klachten aanhouden. Mannen, kinderen, zwangere vrouwen, mensen met verminderde weerstand en mensen met afwijkingen aan de urinewegen moeten sowieso contact opnemen met de huisarts als ze een blaasontsteking hebben of als ze vermoeden dat ze een blaasontsteking hebben. De huisarts kan antibiotica voorschrijven om de bacteriën te bestrijden.

Een blaasontsteking kan ook uit zichzelf verdwijnen. De klachten kunnen ondertussen verlicht worden door vier uur lang ieder half uur een halve liter water te drinken. Hiermee spoel je als het ware de bacteriën uit de blaas. Zo nodig kun je paracetamol als pijnstiller gebruiken. Cranberry kan mogelijk helpen bij het voorkomen van blaasontsteking bij vrouwen die last hebben van terugkerende blaasontstekingen. Maar om een enigszins positief effect van het sap te hebben, moeten vrouwen ten minste twee glazen per dag drinken over een hele lange periode. 

Lees verder

Als je het artikel 'blaasontsteking symptomen' interessant vond, dan vind je misschien één van deze artikelen ook het lezen waard:

Aandoeningen nieren/urinewegen

Aandoeningen nieren/urinewegen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling