Home » Vrouwenziekten » Blaasontsteking vrouwen

Blaasontsteking vrouwen

Wat zijn de symptomen van blaasontsteking bij vrouwen?

Wat zijn de symptomen van blaasontsteking bij vrouwen? - Symptomen en behandeling

Wat zijn de symptomen blaasontsteking bij vrouwen? Bij een blaasontsteking is het slijmvliesweefsel, welke de binnenbekleding van de blaas vormt, ontstoken. In een enkel geval zijn ook de urinebuis of de urineleiders ontstoken. Een blaasontsteking komt vaak voor bij vrouwen. Meestal volstaat een kortdurende antibioticumkuur. Een blaasontsteking kan spontaan verdwijnen zonder antibiotica.

Een blaasontsteking ontstaat veelal door bacteriën die uit de darm via de huid (rond de anus) en de plasbuis in de blaas terechtkomen. In circa 85 procent van de gevallen is de boosdoener de Escherichia Coli (E-coli) bacterie. Vrouwen worden veel vaker getroffen door een blaasontsteking dan mannen. Dit komt doordat de vagina en anus bij een vrouw erg dicht bij elkaar liggen, waardoor darmbacteriën gemakkelijker in de blaas terechtkomen. Ook hebben vrouwen een kortere urinebuis dan mannen (die door de penis loopt), waardoor er eerder een blaasontsteking optreedt.Een blaasontsteking kan de volgende symptomen veroorzaken:

  • vaak kleine beetjes moeten plassen;
  • pijn of een stekend of brandend gevoel bij het plassen;
  • frequent (kleine beetjes) urineren;
  • verhoogde aandrang;
  • ‘s nachts uit bed moeten om te plassen;
  • pijn onder in de buik en/of rug;
  • soms is de urine troebel en ruikt onaangenaam;
  • soms bloed in de urine;
  • soms tijdelijke incontinentie;
  • pijn tijdens de geslachtsgemeenschap.

Risicofactoren voor het krijgen van een blaasontsteking zijn seksuele gemeenschap, want door de bewegingen bij gemeenschap komen de bacteriën dichter bij de plasbuis, ongeacht of je condooms gebruikt. Vrouwen tussen de 20 en 30 jaar lopen meer risico, omdat men relatief vaak gemeenschap heeft in deze periode. Ook komen na de menopauze blaasontstekingen weer vaker voor, omdat er dan minder zure vaginale bacteriën aanwezig zijn. Darmbacteriën worden daardoor moeilijker tegengehouden. Een andere risicofactor zijn afwijkingen aan de urinewegen, aangeboren of later in het leven ontstaan. Door een dergelijke afwijking kun je bijvoorbeeld de blaas niet goed leeg plassen. Een algeheel verminderde weerstand geeft ook meer kans op blaasontstekingen. Tot slot speelt familiare aanleg een rol.

Neem contact met je huisarts op als je koorts krijgt of ziek wordt, of als de klachten aanhouden. Vrouwen met hardnekkige infecties en/of terugkerende blaasontsteking, zwangere vrouwen, vrouwen met verminderde weerstand (bijvoorbeeld door suikerziekte) of met afwijkingen aan de urinewegen, moeten bij (vermoeden van) een blaasontsteking altijd contact opnemen met de huisarts.


Lees verder

Wanneer je het artikel 'blaasontsteking vrouwen' interessant vond, dan is wellicht één van deze artikelen ook wel wat voor jou:Vrouwenziekten

Vrouwenziekten - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling