Home » Overige ziekten » Infectieziekten » Bof symptomen

Bof symptomen

Wat is bof?

Wat is bof, wat zijn de symptomen bof en hoe wordt bof behandeld? Bof (parotitis epidemica) is een zeer besmettelijke virusziekte. Het wordt veroorzaakt door het bofvirus. Bof wordt gekenmerkt door een ontsteking van de speekselklier bij het oor. Dit veroorzaakt de in het oog springende dikke wang. De ziekte wordt daarom ook wel 'dikoor' genoemd. Mensen kunnen elkaar onderling besmetten door hoesten en niezen. In 1987 is de ofvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma opgenomen. Hierdoor nam het voorkomen van de ziekte in Nederland sterk af. Eind 2009 begon hier te lande een bofuitbraak, die zich voornamelijk onder studenten verspreidt. Dit komt doordat studenten meer kans dan anderen hebben om de bof te krijgen, vooral vanwege afnemende immuniteit en een intensief sociaal netwerk.Het bofvirus wordt met name overgedragen via speelseldruppeltjes in de lucht (via hoesten, niezen of praten). Besmette druppeltjes kunnen echter ook via de handen, via bepaalde voorwerpen zoals ene deurklink of bestek of bekers, op anderen worden overgedragen. De incubatietijd -dat is d eperiode tussen besmetting en de eerste ziekteverschijnselen- is twee tot drie weken. Voordat je klachten hebt, ben je al besmettelijk voor anderen. Bof is besmettelijk vanaf vijf dagen voordat je wang opzwelt tot ruim een week daarna.

Wat zijn de symptomen van bof?

Bof manifesteert zich vaak met koorts en klachten als spierpijn en hoofdpijn. Kenmerkend is de ontsteking van de speekselklieren, wat zwelling van de wang(en) tot gevolg heeft. Meestal is de ontsteking eenzijdig, maar soms ook bilateraal. Aan de aangedane zijde kun je last krijgen van pijn in het oor (oorpijn). De speekselklieren in de mond kunnen soms ook opzwellen, waardoor eten, kauwen, slikken of je mond opendoen pijn doet. De zwelling is na 2 à 3 dagen op zijn hoogtepunt. Binnen een week is de zwelling weer verdwenen, evenals de overige symptomen. Bij één op de drie besmette kinderen treden geen ziekteverschijnselen op en gaat de bof symptoomloos voorbij. Bij kinderen jonger dan twee jaar verloopt de bof in meer dan de helft van de gevallen zonder symptomen.

Soms treden er complicaties op, zoals:

  • ontsteking van de alvleesklier;
  • eenzijdige doofheid;
  • reuma.
  • ontsteking van de inwendige geslachtsorganen (teelballen en eierstokken), wat slechts zelden leidt tot onvruchtbaarheid;
  • hersenvliesontsteking of hersenweefselontsteking (vooral bij jonge kinderen).

Als één van de zaadballen ontstoken raken (zaadbal- of teelbalontsteking), geeft dit pijn in de zaadbal wat kan uitstralen naar de onderbuik. Een eierstokontsteking geeft vaak pijn links of rechts in de onderbuik.

Hoe wordt bof behandeld?

Voor bof bestaat geen behandeling. Wel kunnen koorts en pijn zo nodig verlicht worden (paracetamol). Het is belangrijk dat je veel drinkt.

Bij hersenvliesontsteking is een ziekenhuisopname vereist. Als je kind erg ziek, suf of verward is, gaat braken of aanhoudend huilt of klaagt over hoofdpijn, dan moet je met spoed de huisarts benaderen.

Infectieziekten

Infectieziekten - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling