Home » Overige ziekten » Spijsverteringsstelsel ziekten » Diarree oorzaken » Diarree: eten, voeding & tips

Diarree: eten, voeding & tips

Medicijnen bij diarree: welke middelen zijn er tegen diarree?

Medicijnen bij diarree: welke middelen zijn er tegen diarree? - Symptomen en behandeling

Meestal is bij acute diarree geen behandeling nodig en zullen de klachten vaak binnen enkele dagen verminderen. Bij aanhoudende diarree, buikkrampen en/of koorts is het verstandig de huisarts te raadplegen voor verder onderzoek doen. Als de boosdoener een bacterie of parasiet is, kan een antibioticum worden voorschrijven.

Als last hebt van chronische diarree, zal de behandeling afhankelijk zijn van de oorzaak. Chronische diarree kent verschillende oorzaken, zoals overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of bepaalde darmziekten, zoals prikkelbaredarmsyndroom (PDS), ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Als de onderliggende ziekte wordt aangepakt, zal de diarree vaak ook verminderen. De (huis)arts zal -afhankelijk van de aard van de klachten en de oorzaak- voor langere tijd een diarreeremmer voorschrijven, zodat de klachten verminderen.

Bij acute diarree kun je beste geen diarreeremmers gebruiken zoals loperamide. Het is juist dat de ziekteverwekker die de diarree veroorzaakt zo snel mogelijk via de ontlasting het lichaam (de darm) verlaat. Het gebruik van een diarreeremmer kan ervoor zorg dragen dat de boosdoener (de bacterie of parasiet) zich in het darmslijmvlies gaat nestelen, waardoor je nog verder van huis bent.

Acute diarree kan in principe geen kwaad, tenzij je veel vocht verliest en moet braken. Het lichaam kan uitdrogen als je te veel vocht verliest. Vooral baby's kinderen onder de 2 jaar en oudere mensen ( > 70 jaar) kunnen snel uitdrogen. In dat geval is een drankje met suikers en zouten (ORS) de beste behandeling. In dit drankje zitten suikers en zouten die het lichaam nodig heeft om vocht op te nemen en vast te houden. ORS is verkrijgbaar onder verschillende merknamen en het is zonder recept bij de apotheek of drogist verkrijgbaar. Meng ORS met water. Daarnaast mag je eten en drinken waar je zin in hebt.

Bij een verhoogde kans op uitdroging, kun je beste ORS nemen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de volgende situaties:

  • bij hevige diarree (ten minste 8 keer per dag), zolang de ontlasting waterdun is;
  • als je meer dan vier keer per dag moet overgeven;
  • als je bij diarree door koorts of braken extra veel vocht verliest; als je erg veel dorst hebt;
  • als je ouder bent dan 70 jaar.

Als je tekenen vertoont van ernstige uitdroging, zal de huisarts je verwijzen naar het ziekenhuis waar je vocht toegediend krijgt.

Wat kun je het beste drinken als je diarree hebt?

Bij diarree verlies je veel vocht. Het is belangrijk om dit vocht aan te vullen, teneinde uitdroging te voorkomen. Drinken is extra belangrijk als je ook nog eens overgeeft. Drink bij diarree 2 tot 3 liter per dag, maar wel in kleine hoeveelheden tegelijk. Je kunt water, slappe thee, heldere soep of bouillon, rijstewater of een ijslolly nemen. Je kunt het beste appelsap, perensap en druivensap links laten liggen zolang je diarree hebt.

Om vocht en mineralen weer aan te vullen, kun je ORS drinken. ORS staat voor Oral Rehydration Solution en betekent in feite: 'vochtaanvulling, via de mond te nemen'. ORS is een oplossing met zouten, welke zonder recept van de huisarts verkrijgbaar is bij drogist of apotheek. Door de suiker wordt het water dat je drinkt sneller in de bloedbaan opgenomen en het zout vult de tekorten aan die je krijgt als gevolg van uitdroging.

Wat kun je het beste drinken als je diarree hebt? - Symptomen en behandeling

Wat kun je het beste eten als je diarree hebt?

Het advies om bij diarree alleen slappe thee met beschuit tot je te nemen, ligt ver achter ons. In principe kun je bij diarree alles eten waar je trek in hebt en -vanzelfsprekend- wat je kunt verdragen. Je hoeft geen speciaal dieet te volgen als je diarree hebt. Wel is het zo dat je eetlust meestal is afgenomen als je diarree hebt. Als je last hebt van buikkramp, kun je het beste verdeeld over de dag kleine porties eten. Als je diarree hebt, neemt je lichaam minder voedingsstoffen uit het eten op. Toch is het zo dat zelfs bij waterdunne diarree je lichaam vaak nog de helft van de calorieën opneemt.

Het Voedingscentrum adviseert om in eerste instantie op te passen voor melk(producten) en suikerrijke voedingsmiddelen, zoals fruit, snoep en zoete nagerechten. Ook moet je te veel vet en vette producten tot je nemen. Dit werkt dunne ontlasting in de hand, omdat (te veel) vet het spijsverteringskanaal irriteert.

Wat kun je het beste eten als je diarree hebt? - Symptomen en behandeling

Let op hygiëne bij de bereiding van voedsel!

Meestal ontstaat diarree door een darminfectie met virussen of bacteriën, welke via de mond in de darmen terechtkomen. De persoon met een darminfectie kan de ziekteverwekker via de ontlasting en het speeksel op een ander overdragen, bijvoorbeeld via het toilet, de vingers, de lichtschakelaar, deurknoppen, een kopieermachine, een toetsenbord of het keukengerei. De ziekteverwekkers kunnen dan op je vingers terechtkomen en als je daarna je mond, neus of ogen aanraakt, kan je besmet worden. De bacteriën of virussen komen in je spijsverteringskanaal terecht, alwaar ze diarree kunnen veroorzaken.

De beste manier om diarree veroorzaakt door een infectie te voorkomen, is om je handen schoon te houden en uit de buurt te blijven van mensen die ziek zijn. Goede algemene (hand)hygiëne en het verminderen van de blootstelling aan potentiële ziekteverwekkers, zijn de belangrijkste manieren om je spijsvertering gezond te houden en diarree te voorkomen.

Neem deze hygiëne tips in acht:

  • Was altijd je handen voordat je gaat eten of voedsel gaat bereiden en na het gebruik van het toilet;
  • Was altijd je handen nadat je in contact bent geweest met huisdieren of als je in contact bent gekomen met hun ontlasting;
  • Was (gebruikt) eet- en drinkgerei goed af, ter voorkoming van (her)besmetting;
  • Maak de toiletten vaker schoon en sla hierbij niet de deurknop,kraan, trekker en vloer over;
  • Gebruik bij het handen wassen vloeibare zeep en papieren handdoekjes.

 

Probiotica kunnen doeltreffend zijn tegen diarree

Verschillende onderzoeken laten zien dat sommige probiotica doeltreffend kunnen zijn tegen diarree, vooral bij baby's. probioticum is een voedingsmiddel met micro-organismen dat, als het in voldoende hoeveelheid ingenomen wordt, een heilzaam effect heeft dat sterker is dan bij algemene voeding. Je arts of apotheker kan je hierin adviseren en je de best gedocumenteerde en meest wetenschappelijk bestudeerde stammen aanraden.


Geschreven doorDiarree oorzaken

Diarree oorzaken - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling