Home » Gezondheid » Games & spelletjes

Games & spelletjes

Games en (bord)spelletjes

Games en (bord)spelletjes - Symptomen en behandeling

Games zijn de nieuwe speeltuin. Niet meer knikkeren, maar gamen. Geen cowboytje en indiaantje, maar een multi-player oorlogsspelletje op de pc. Een dikke 90% van alle kinderen is minstens een half uur per dag aan het gamen. In dit licht is het de moeite waard om te onderzoeken wat de negatieve én positieve effecten van gaming zijn. Wat zijn eigenlijk de mentale voordelen voor de gezondheid bij kinderen en adolescenten van gaming, als die er zijn? Maar ook bordspelen zijn nog steeds populair. Wie is er niet opgegroeid met stratego en monopolie? In veel huizen zwerven deze spellen rond. Tegelijk staat de tijd niet stil: er zijn allerlei technologische ontwikkelingen die het bordspellenlandschap drastisch veranderen.

Er zijn spelletjes voor jong en oud. En het spelen van spelletjes is voor mensen van elke leeftijd leuk en nuttig. Het leert ons over de goede, maar ook over de slechte en droevige dingen in het leven. Je leert bijvoorbeeld geduld te betrachten en om te gaan met tegenslagen en frustraties. 'Mens erger je niet'! Je leert om door te zetten nadat je op je snufferd bent gegaan. Het spelen met anderen kan bijdragen aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden. Daarnaast versterkt het spelen van games op school (in vergelijking met traditionele lesmethoden) de motivatie tot leren. Het leidt ertoe dat kinderen een positievere houding ontwikkelen tegenover school.

Games bieden daarnaast een veilige omgeving voor kinderen, pubers en adolescenten om te experimenteren en allerlei rollen uit te proberen. Wel is het zo dat het aanbod zich nog steeds meer richt op jongens dan op meisjes. Games hebben tevens een positief effect op eenvoudige cognitieve functies, zoals taalcompetenties, ruimtelijk inzicht en geheugen van kinderen en jongeren. Het spelen van games levert voorts een bijdrage aan complexe cognitieve functies. Voorbeelden hiervan zijn inzicht, probleemoplossend vermogen en ingewikkelde informatie interpreteren. Andere, meer rustige, speelvormen, hebben dit positieve effect in mindere mate.

Het lijkt er dus op dat het spelen van games daadwerkelijk kan leiden tot mentale voordelen voor de gezondheid van zowel kinderen las volwassenen. Het is daarbij wel belangrijk om maat te houden, maar gelukkig vormt het gamen voor de meeste jongeren geen groot probleem. Dit betekent echter niet dat ouders en opvoeders geen grenzen moeten stellen. Maak afspraken met je kinderen over de speelduur en welke spelletjes ze mogen spelen.

Geschreven door

Lees verder

Gezondheid

Gezondheid - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling