Home » Soa's » Gonorroe symptomen

Gonorroe symptomen

Wat is gonorroe?

Wat is gonorroe? - Symptomen en behandeling

Gonorroe symptomen, oorzaak en behandeling. Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een bacterie (zie foto), die zich kan nestelen in de slijmvliezen van de vagina, penis, anus, keel en ogen. Gonorroe wordt in de volksmond ook wel ‘druiper’ genoemd. Het is een veel voorkomende soa die kan worden genezen met antibiotica. Indien niet vroegtijdig behandeld, kan het ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en net als chlamydia leiden tot onvruchtbaarheid.

Het duurt meestal drie tot vijf dagen voordat de eerste symptomen van gonorroe verschijnen. Maar je kunt ook besmet zijn met gonorroe en nergens last van hebben. Je kunt gonorroe verspreiden via orale, anale en vaginale seks.

Wat zijn de symptomen van gonorroe?

De meeste meisjes en vrouwen die besmet zijn met gonorroe hebben geen symptomen, maar soms kunnen ze de volgende klachten hebben:

  • toegenomen of ongewone afscheiding uit de vagina (een pusachtige geelgroene of waterige afscheiding uit de plasbuis, vandaar de benaming ‘druiper’);
  • branderig gevoel bij het plassen;
  • pijn in je buik, soms met koorts en koude rillingen;
  • pijn tijdens de seks.


Jongens en mannen die besmet zijn met gonorroe vertonen meestal wel symptomen, welke kunnen bestaan uit:

  • afscheiding uit de penis (dik, romig, en geel-groen van kleur);
  • branderig gevoel bij het plassen;
  • pijnlijke of gezwollen testikels.


Als gonorroe niet wordt behandeld, kan een infectie ernstige gevolgen hebben. De infectie kan zich uitbreiden in de onderbuik en jongens of mannen krijgen door gonorroe soms een bijbalontsteking, wat hevige pijn in de balzak veroorzaakt, soms uitstralend naar de lies. Vaak gaat dit gepaard met koorts.

Vrouwen kunnen een ontsteking krijgen in de buikholte en vaak betreft het een eileiderontsteking, welke onbehandeld tot onvruchtbaarheid, of tot complicaties bij een zwangerschap zoals een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, kan leiden.Hoe wordt gonorroe behandeld?

Met behulp van een uitstrijkje of een urinetest wordt bekeken of je gonorroe hebt.

Gonorroe kan effectief worden behandeld met antibiotica. Een follow-up bezoek aan de (huis)arts is van belang om te controleren of alle tekenen van de infectie verdwenen zijn.

Als je gonorroe hebt, dan moet je ook iedereen met wie je de afgelopen periode seks hebt gehad inlichten zodat zij zich kunnen laten testen op gonorroe.

Klik hier voor een uitgebreider artikel over de behandeling van gonorroe.Lees verder

SOA's

SOA's - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling