Home » Hart- & vaatziekten

Hart- & vaatziekten

Hart- en vaatziekten

Hart- en vaatziekten - Symptomen en behandeling

Hart- en vaatziekten is de verzamelnaam voor aandoeningen die het hart en vaatstelsel betreffen. Het is een groep sterk gerelateerde aandoeningen, omdat er ziekten onder vallen die door een gelijke verwekker worden veroorzaakt. Je kunt daarom aan meerdere van die ziekten tegelijk lijden. Als je één aandoening uit deze groep hebt, dan heb je een verhoogd risico om een andere aandoening uit dezelfde groep te krijgen. De oorzaak die aan al deze aandoeningen ten grondslag ligt is atherosclerose, in de volksmond aderverkalking genoemd. Dit een langzaam voortschrijdende ziekte waarbij vetachtige stoffen in de wand van slagaders worden afgezet en in een later stadium zogeheten plaque wordt gevormd. Naast de door atherosclerose veroorzaakte hart- en vaatziekten, waarvan hartinfarct en herseninfarct de bekendste zijn, zijn erook nog niet-atherosclerotische hartziekten, zoals aangeboren bouwfouten, diverse ontstekingen, enz.

 

Werking van het hart

Het hart is ongeveer zo groot als een vuist en ligt in de borstholte. Het hart is in twee helften verdeeld en iedere helft bestaat uit een bovenste deel, boezem (atrium) en een onderste deel, de kamer (ventrikel), een sterke gespierde holte, geschikt als hogedrukpomp. Tussen boezems en kamer bevinden zich hartkleppen die voorkomen dat het bloed terugstroomt. Het bloed kan daarom maar in één richting stromen. Zowel in de linker als in de rechter harthelft komen twee kleppen voor. Er is één klep tussen boezem en hartkamer en één tussen kamer en bijbehorende grote bloedvat. In totaal zijn dat vier kleppen.

Aders brengen het bloed terug naar het hart. De aders monden uit in de boezems. Slagaders zijn bloedvaten die het bloed van het hart afvoeren. De kransslagaders voorzien de hartspier zelf van bloed. Bloed moet voortdurend stromen om zuurstof en voedingsstoffen naar organen en weefsels overal in het lichaam te vervoeren en voor de afvoer van afvalstoffen zoals koolstofdioxide.

Het hart heeft een netwerkje van speciale cellen die elkaar in een domino-effect een elektrische prikkel doorgeven, welke de hartspier aanzet om zich samen te trekken. Dit prikkelgeleidingssysteem zorgt ervoor dat dit in het juiste tempo gebeurt en in de juiste volgorde: eerst de boezems, dan de kamers. De pompfunctie van het hart is afhankelijk van een juiste werking van het prikkelgeleidingssysteem. Wanneer dit systeem niet correct werkt, wordt gesproken van een hartritmestoornis. Een afwijkend hartritme kan ernstige gevolgen hebben, maar meestal is het vrij onschuldig.


→ Klik hier voor een uitgebreide uitleg over de werking van het hart.

Geraadpleegde literatuur:
- Dr. A.J. Six (in samenwerking met dr. J.H. Kirkels, dr. R.P.J. Budde, dr. M.J.M. Cramer en drs. B.E. Backus). De cardiologie vereenvoudigd. Boom Lemma Uitgevers, Den Haag, vijfde herziene druk, 2011.

- J.A.M. Baar, C.A. Bastiaansen, A.A.F. Jochems: Anatomie & fysiologie. Bohn Stafleu van Loghum, tweede druk, 2007.

- Richard Braam en Bart Boon. Hartwijzer - Cardiologisch zapboek. Thoeris, NVVC, Amsterdam/Utrecht, 2009.



 

De volgende artikelen maken deel uit van deze special:



Home

Home - Symptomen en behandeling