Home » Overige ziekten » Neurologische aandoeningen » Hersenschudding symptomen

Hersenschudding symptomen

Wat is een hersenschudding?

Wat is een hersenschudding? - Symptomen en behandeling

Een herschudding (commotio cerebri) is een lichte vorm van hersenletsel, waarbij de hersenen in de schedel heen en weer zijn geschud. Je kunt een hersenschudding oplopen als gevolg een harde klap, val of ander (licht) geweld op het hoofd. Je raakt voor maximaal 15 minuten bewusteloos en/of je weet niet meer wat er kort vóór of (tot één uur) na het ongeval gebeurd is. Je kunt dan na het ongeval wel normaal praten en dingen doen, maar je kunt je hier later niets meer van herinneren. Naast deze hoofdkenmerken, kun je ook last krijgen van andere verschijnselen, zoals hoofdpijn, misselijkheid, braken, verwardheid, enz.Bij een hersenschudding is meestal geen beschadiging/letsel of neurologische verandering in de hersenen waarneembaar. Met andere woorden: de hersenen lijken er niet zichtbaar onder te lijden. Niettemin lijkt Canadees onderzoek er op te wijzen dat het brein bij een hersenschudding wel degelijk schade op kan lopen waar je tientallen jaren last van kunt hebben.

Wat zijn de symptomen van een hersenschudding?

De hoofdkenmerken van een hersenschudding zijn tijdelijke bewustzijnsverlies van maximaal 15 minuten en/of een geheugenstoornis van maximaal 60 minuten na het ongeval. Je kunt je dan de toedracht van het ongeval niet meer herinneren, evenals de periode vlak daarvoor en daarna. Andere symptomen die kunnen optreden bij een hersenschudding zijn:

  • Hoofdpijn.
  • Verwardheid.
  • Sufheid.
  • Misselijkheid en overgeven (braken).
  • Last van licht of geluid.
  • Vermoeidheid.
  • Concentratieproblemen
  • Prikkelbaarheid.
  • Duizeligheid.
Bij een zware hersenschudding vertoon je dezelfde verschijnselen, alleen wat sterker en intensiever. Ook duurt het herstel na een zware hersenschudding langer.

Mogelijke ernstige complicaties die na een hersenschudding kunnen optreden zijn bloedingen boven en onder het buitenste hersenvlies.

Hoe wordt een hersenschudding behandeld?

Neem bij vermoeden van een hersenschudding contact op met de huisarts. Hij kan de ernst inschatten en je adviezen geven hoe ermee om te gaan. Na een hersenschudding is rust het allerbelangrijkste middel voor een goed herstel. Bij een lichte hersenschudding wordt meestal een paar dagen tot een week rust aanbevolen. Strikte bedrust is niet nodig. Binnen enkele dagen zullen de klachten geleidelijk afnemen.

Bij een zware hersenschudding kan een langere rustperiode worden geadviseerd. Dat is afhankelijk van je klachten. Ook bij een zware hersenschudding hoef je niet constant in bed te blijven. Het gaat erom dat vooral je hoofd (je hersenen) extra rust nodig hebben. Dit kun je doen door even geen of weinig tv te kijken en achter computer te zitten, enz. Je kunt op rustige wijze de dagelijkse dingen doen, maar ga op bed liggen als je hoofdpijn hebt of moe bent. Luister naar je lichaam en ga niet over grenzen heen.

Soms vindt de arts het nodig om je ter observatie in het ziekenhuis op te nemen of je naar een neurloog te verwijzen voor verder onderzoek.

Het kan ook zijn dat de arts je een zogenaamd 'wekadvies' meegeeft, wat betekent dat je 24 uur lang ieder uur (of korter/langer) gecontroleerd moet worden of je nog goed reageert. Als je slaapt zul je op gezette tijden wakker gemaakt moeten worden.

Je mag alleen paracetamol gebruiken bij hoofdpijn. Veel andere pijnstillers hebben als bijwerking dat het bloed minder gauw stolt, als gevolg waarvan een bloeding extra lang kan doorgaan. Gebruik de eerste dagen na de klap tegen het hoofd geen slaaptabletten en geen alcohol. Deze middelen maken je suf, waardoor het niet mogelijk is te controleren of je suf wordt door de hersenschudding. 

Neurologische aandoeningen

Neurologische aandoeningen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling