Home » Hart- & vaatziekten » Hoge bloeddruk symptomen

Hoge bloeddruk symptomen

Wat is hoge bloeddruk?

Wat is hoge bloeddruk? - Symptomen en behandeling

Hoge bloeddruk symptomen, oorzaak en behandeling. Hoge bloeddruk (hypertensie) is een ernstige aandoening die kan leiden tot hart- en vaatziekten, hartfalen, beroertes, nierfalen en andere gezondheidsproblemen. Ongeveer één op de vijf volwassenen in de westerse wereld hebben permanent een hoge bloeddruk. De bloeddruk is de kracht waarmee het bloed tegen de wanden van de bloedvaten drukt. Als deze druk stijgt en permanent hoog blijft, kan dit resulteren in beschadiging van kwetsbare weefsels. De aandoening zelf veroorzaakt meestal geen symptomen. Je kunt jaren last hebben van hoge bloeddruk zonder het te weten. Gedurende deze tijd, kan hoge bloeddruk schade aanrichten aan je hart, bloedvaten, nieren en andere delen van je lichaam. Vandaar dat hoge bloeddruk ook wel een sluipmoordenaar wordt genoemd. Het hart knijpt zich krachtig samen om bloed in de slagaders te pompen, waarmee de bloedsomloop in stand wordt gehouden. Door dit pompen ontstaat er druk in de slagaders, dat is de bloeddruk. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de onder- en bovendruk, respectievelijk de diastolische en systolische druk. De bovendruk als het hart slaat, en de onderdruk als het hart in rust is. De bloeddruk is het hoogst wanneer het hart samenknijpt tijdens de systole en het laagst als het hart in rust is tijdens de diastole

De bloeddruk wordt in twee getallen of waarden uitgedrukt, met als meeteenheid millimeter kwik (mmHg). Eerst wordt de bovendruk vermeld en dan de onderdruk. De bloeddruk wordt gemeten met een sphygmomanometer (zie afbeelding bovenaan het artikel), waarbij een opblaasbare manchet om de arm van de patiënt wordt geplaatst. 

Een bloeddruk van 120/80 mmHg wordt als normaal beschouwd bij een rustende, jonge en gezonde volwassene. 140/90 mmHg of hoger wordt als (te) hoog gezien. Grofweg tweederde van de mensen ouder dan 65 hebben een te hoge bloeddruk. Een bloeddruk tussen 120/80 mmHg en 139/89mmHg wordt prehypertensie genoemd, wat inhoudt dat je nog geen te hoge bloeddruk hebt, maar dat de kans wel groot is dat je het zult ontwikkelen. Als je prehypertensie hebt, kun je door allerlei maatregelen te nemen, zoals een gezonde levensstijl, voorkomen dat je hoge bloeddruk krijgt. 

Normaal gesproken schommelt je bloeddruk van nature. Daarom is één meting niet voldoende. In tijden van stress of tijdens inspanning stijgt de druk en tijdens ontspanning en in rust daalt de druk. Verder verschilt het van persoon tot persoon en met het ouder worden neemt de druk geleidelijk toe. Als je ouder wordt worden de slagaders minder soepel. Ook is het afhankelijk van je lichaamsgewicht.

Wat zijn de symptomen en kenmerken van hoge bloeddruk?

Hoge bloeddruk veroorzaakt meestal geen symptomen en hoge bloeddruk wordt daarom vaak aangeduid als 'stille moordenaar'. Dit omdat mensen plotseling, zonder voorafgaande waarschuwing, kunnen sterven aan een beroerte of hartinfarct. Vaak wordt een hoge bloeddruk tijdens een routineonderzoek ontdekt. Als je bloeddruk erg hoog is, kun je wel klachten ontwikkelen, zoals:

 • hoofdpijn
 • duizeligheid
 • wazig of onscherp zien
 • misselijkheid en braken
 • pijn op de borst en kortademigheid

Waardoor wordt hoge bloeddruk veroorzaakt?

In het overgrote deel van de gevallen is de oorzaak van hoge bloeddruk onbekend. Bij slechts 5% van de patiënten is er een oorzaak aan te wijzen. Vaak betreft het een nieraandoening of een hormoonstoornis. Een nieraandoening kan ervoor verantwoordelijk zijn dat overtollig vocht in de bloedsomloop niet goed wordt afgevoerd, en meer vocht in de bloedsomloop zorgt voor een hogere bloeddruk.

Het is normaal dat de bloeddruk stijgt met het voortschrijden der jaren. De bloedvaten woden minder elastisch als je ouder wordt. Verder komt hoge bloeddruk in sommige families meer voor. Mannen hebben vaker dan vrouwen een te hoge bloeddruk. Ook speelt levensstijl een rol. Zwaarlijvigheid en overmatig alcoholgebruik zijn twee andere risicofactoren. Stress kan de zaak nog eens verergeren. Daarnaast is verhoogde bloeddruk ook relatief vaak te wijten aan hoog zoutgebruik, lage inname van kalium, te lage consumptie van visvetzuren en onvoldoende bewegen. Bij 1 op de 5 mensen met verhoogde bloeddruk is overgewicht de oorzaak. Over de relatie tussen chronisch roken en het ontwikkelen van verhoogde bloeddruk bestaat nog veel discussie.¹

Noot:

1. Nationaal Kompas Volksgezondheid. Wat zijn de mogelijke oorzaken van een verhoogde bloeddruk? Versie 4.9, 27 september 2012.

Hoe wordt een hoge bloeddruk behandeld?

Een gezonde leefstijl vermindert de kans op een hoge bloeddruk. Dit betekent concreet:

 • niet roken;
 • het hebben van een gezond gewicht;
 • voldoende bewegen;
 • matige alcoholconsumptie;
 • beperkte zoutinname; en
 • weinig stress en spanning.

Veel hartkwalen kun je voorkomen als een hoge bloeddruk in een vroeg stadium wordt opgespoord en behandeld. Behandeling bestaat vaak uit een combinatie van dieetaanpassingen, verdere aanpassen van de leefstijl en medicijnen, waardoor de bloeddruk onder controle gehouden kan worden. Verandering van leefstijl is bij een lichte hoge bloedruk (prehypertensie) vaak al voldoende. Bij patiënten waar er sprake is van een onderliggende aandoening, zal deze eerst worden behandeld.

Er zijn vele tientallen bloeddrukverlagende middelen die de arts kan voorschrijving tegen hoge bloeddruk. Het kan gaan om één medicijn of een combinatie van meerdere. Het trouw slikken van de voorgeschreven medicatie -therapietrouw genoemd- is van groot belang voor het onder controle brengen én houden van de bloeddruk.

Geraadpleegde literatuur:

- Dr. A.J. Six (in samenwerking met dr. J.H. Kirkels, dr. R.P.J. Budde, dr. M.J.M. Cramer en drs. B.E. Backus): De cardiologie vereenvoudigd. Boom Lemma Uitgevers, Den Haag, vijfde herziene druk, 2011.
- Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.

Nationaal Kompas Volksgezondheid. Wat zijn de mogelijke oorzaken van een verhoogde bloeddruk? Versie 4.9, 27 september 2012.

- Richard Braam en Bart Boon. Hartwijzer - Cardiologisch zapboek. Thoeris, NVVC, Amsterdam/Utrecht, 2009.


Geschreven door

  

Lees verder

Als je het artikel 'hoge bloeddruk symptomen' interessant vond, dan vind je één van deze artikelen wellicht ook lezenswaardig:Hartaandoeningen

Hartaandoeningen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling