Home » Hart- & vaatziekten » Hoge bloeddruk symptomen » Hoge bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk verlagen

Hoge bloeddruk verlagen door verandering van leefstijl

Veel Nederlanders hebben een hoge bloeddruk (hypertensie). Een te hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Als je een licht verhoogde bloeddruk hebt, is verandering van leefstijl vaak genoeg om de bloeddruk gunstig te beïnvloeden. Maatregelen die je kunt nemen om hoge bloeddruk op natuurlijke wijze te verlagen worden hieronder besproken.Gezonde voeding

Eet veel fruit, groenten, volle granen, vis, noten en vetarme zuivelproducten en beperk de consumptie van verzadigd (dierlijk) vet.


Gewichtscontrole

Streef naar een gezond lichaamsgewicht. Als je te dik bent, kan een afname in het lichaamsgewicht de bloeddruk verlagen. Het kwijtraken van één kilo leidt tot een afname van de bovendruk en onderdruk met respectievelijk gemiddeld 1,6 en 1,3 mmHg


Laag zoutgebruik

Verminder je zoutgebruik. Een deel van de personen met hoge bloeddruk lijkt gevoelig voor zout. Voor iedereen geldt dat je niet meer dan 5 gram zout per dag moet gebruiken, dat is ongeveer de helft van wat men gemiddeld gebruikt.

Kalium

Kalium heeft een positieve invloed op de bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en Unilever, wat is verschenen in het tijdschrift Archives of Internal Medicine.¹ Kalium komt vooral voor in groente en fruit, aardappelen en vlees, maar ook in brood, noten, melk en melkproducten.

Calcium

Bij sommige mensen heeft calcium een positieve invloed. Hypertensiepatiënten die gevoelig zijn voor zout (ongeveer de helft van alle personen met een verhoogde bloeddruk), reageren goed op calcium. 

Fysieke activiteit

Regelmatige lichamelijke activiteit verlaagt de bloeddruk en kan helpen het gewicht onder controle te houden. Ten minste een half uur fysieke activiteit per dag is een minimum. Gezonde activiteiten zijn zwemmen, lopen en fietsen.

Matig alcoholgebruik

Er is een duidelijk verband tussen alcoholgebruik en hoge bloeddruk. Daarom dien je spaarzaam om te gaan met alcohol als je hoge bloeddruk hebt. Maximum één consumptie per dag voor vrouwen en twee per dag voor mannen.

Stoppen met roken

Over de relatie tussen chronisch roken en het ontwikkelen van verhoogde bloeddruk bestaat nog veel discussie, zo schrijft Nationaal Kompas Volksgezondheid.² Wel bestaat er meer overeenstemming over het acute effect, tijdens of vlak na het roken: de bloeddruk stijgt en de stijfheid van de bloedwand neemt toe. Roken wordt vooralsnog niet beschouwd als een risicofactor voor verhoogde bloeddruk. Laat dit echter geen aanmoediging zijn om stug door te roken. Roken is een belangrijke risicofactor voor de ontwikkeling van atherosclerose en het vergroot daarmee de kans op hart- en vaatziektes sterk.

Noten:

1. Arch Intern Med. 2010;170(16):1501-1502

2. Nationaal Kompas Volksgezondheid. Wat zijn de mogelijke oorzaken van een verhoogde bloeddruk? Versie 4.9, 27 september 2012.Hoge bloeddruk verlagen door verandering van leefstijl - Symptomen en behandeling

Lees verder

 

Hoge bloeddruk symptomen

Hoge bloeddruk symptomen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling