Home » Gezondheid » Vitaminen & mineralen » Kalium » Kalium en hoge bloeddruk

Kalium en hoge bloeddruk

Kalium heeft een positief effect op de bloeddruk

Kalium heeft een positief effect op de bloeddruk - Symptomen en behandeling

Kalium en hoge bloeddruk. Kalium heeft een positieve invloed op de bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit en Unilever, wat is verschenen in het tijdschrift Archives of Internal Medicine.¹ Het gunstige effect van kalium is vermoedelijk vergelijkbaar met de bloeddrukverlaging die men kan bereiken door het gebruik van natrium bijna te halveren. De belangrijkste bron van natrium in onze voeding is keukenzout. Nederlanders consumeren veel te veel keukenzout. Nederlanders krijgen gemiddeld 9 tot 10 gram keukenzout per dag binnen, terwijl internationaal door de World Health Organisation (WHO) 5 gram per dag wordt aanbevolen. Vooral in bewerkte producten zit veel zout.Voor het onderzoek werd naar de kaliumconsumptie in 21 landen over de hele wereld gekeken. De gemiddelde kaliuminname varieert van 1,7 tot 3,7 gram per dag. Volgens de onderzoekers staat een inname van 4,7 gram kalium per dag, iets hoger dan de gemiddelden en de Europese aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, gelijk aan het verlagen van de keukenzoutinname van 9 naar 5 gram en daarmee dus aan het verlagen van de bloeddruk. Dus vanaf de hoeveelheid van 4,7 gram per dag heeft kalium positieve gevolgen heeft voor de gezondheid.

Hoge bloeddruk en de kans op hart- en vaatziekten

De kans op hart- en vaatziekten neemt toe met een verhoogde bloeddruk. In Nederland heeft slechts 20-30 procent van de bevolking een optimale bloeddruk (van 120/80). Het drastisch inperken van de zoutconsumptie en het verhogen van de hoeveelheid kalium is een goede manier om je bloeddruk te verbeteren. Door meer groenten en fruit te eten en keukenzout en bewerkte voedingsmiddelen te laten staan, kan dit effect worden bereikt.

Uit een ander zeer grootschalig onderzoek blijkt dat voeding dat rijk is aan calcium en kalium maar arm aan zout, de bloeddruk gunstig beïnvloedt. Bovendien geeft dit onderzoek aan dat van voeding dat rijk is aan groente, fruit, voedingsvezels en vetarme melkproducten een bloeddruk verlagend effect verwacht mag worden.² Kalium beïnvloedt de zoutgevoeligheid; hoe hoger de kaliuminname, hoe minder de zoutgevoeligheid.

Meer kalium, minder keukenzout

Kortom, een goede kaliuminname met een vermindering van keukenzoutinname, geeft een verlaging van de bloeddruk waardoor je minder kans hebt op hart- en vaatziekten. Kalium komt vooral voor in groente en fruit, aardappelen en vlees, maar ook in brood, noten, melk en melkproducten.

Noten:

 1) Arch Intern Med. 2010;170(16):1501-1502

2) Br J Nutr. 2000 Mar;83 Suppl 1:S113-9.Lees verder

Kalium

Kalium - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling