Liesbreuk symptomen

Wat is een liesbreuk?

Wat is een liesbreuk, wat zijn de liesbreuk symptomen en hoe wordt een liesbreuk behandeld? Een liesbreuk (medische benaming: hernia inguinalisis een uitstulping van het buikvlies in de liesstreek. Deze uitstulping ontstaat als gevolg van een zwakke plek of een opening in de buikwand, de breukpoort genoemd. Vrouwen hebben een andere anatomie van het lieskanaal dan mannen. Het lieskanaal is de plek waar de liesbreuk ontstaat. Daarom hebben vrouwen veel minder vaak een liesbreuk dan mannen. De breuk veroorzaakt een zichtbare uitstulping in de lies en kan aanleiding geven tot een pijnlijk, soms branderig gevoel in de lies. Sommige mensen worden ook misselijk van een liesbreuk. De klachten verergeren bij het voorover bukken, hoesten, te hard persen of (zwaar) tillen, omdat door deze handelingen de druk in de buikholte wordt vergroot. Behandeling van een liesbreuk bestaat uit een kijkoperatie of een open operatie.Een liesbreuk ontstaat ten gevolge van een verhoogde druk in de onderbuik of een zwakke plek in de buikwand, of een combinatie va beide. De zwakke plek in de buikwand kan aangeboren zijn, maar het kan ook later in het leven ontstaan doordat de buikwand uitrekt, bijvoorbeeld als je fors in gewicht toeneemt, veel en zwaar tilt, te hard perst of te veel hoest. Deze factoren vergroten de druk in de buikholte waardoor een liesbreuk kan ontstaan, zeker in geval van een zwakke plek in de buikwand. Verder blijkt dat mensen die roken een verhoogde kans hebben op het krijgen van een liesbreuk.

Vanwege een andere anatomie van het lieskanaal, hebben jongens en mannen meer kan om een liesbreuk te krijgen dan meisjes en vrouwen. Vrouwen hebben echter vier keer meer kans om een liesbreuk te ontwikkelen in de canalis femoralis, dat wil zeggen hoog in de dij, onder de liesstreek. Dit wordt wel een femorale liesbreuk of dijbeenbreuk genoemd.

Wat zijn de symptomen van een liesbreuk?

Sommige liesbreuken veroorzaken geen symptomen. Het komt nogal eens voor dat je niet weet dat je een liesbreuk hebt, totdat deze door een arts wordt ontdekt tijdens een medisch onderzoek. In veel gevallen is er echter een uitstulping zichtbaar. De bobbel is meestal meer zichtbaar als je rechtop staan, vooral als je hoest of blaast op de rug van je handDoor het blazen of hoesten komt de uitstulping (bij de liesbreuk) naar voren. Bij jongens werd vroeger voor de medische keuring voor militaire dienst door de keuringsarts meestal gecontroleerd op aanwezigheid van een liesbreuk, door je op de rug van je hand te laten blazen.

Liesbreuk symptomen zijn onder meer:

  • Een bobbel in de liesstreek.
  • Een liesbreuk kan een pijnlijk, soms branderig gevoel in de lies geven.
  • Pijn in de liesstreek kan verergeren bij het voorover bukken, hoesten, te hard persen of (zwaar) tillen. Hierbij wordt de druk in de buik vergroot.
  • Soms kunnen mannen met een liesbreuk last krijgen van pijn en zwelling in het scrotum (balzak).
  • Als een deel van de darm geblokkeerd raakt door een liesbreuk, wordt de bloedvoorziening afgesnoerd waardoor de darm kan afsterven. Een inklemming geeft vaak veel pijnklachten en gaat niet zelden gepaard met misselijkheid en braken, het uitblijven van de stoelgang en winderigheid.


Een liesbreuk bij baby's en kinderen is het gevolg van een zwakke plek in de buikwand, dat reeds bij de geboorte aanwezig was. Een liesbreuk bij kinderen is een aangeboren aandoening. Een liesbreuk bij kinderen houdt verband met de indaling van de teelbal bij jongens. Het kan echter ook bij meisjes voorkomen, zij het in veel mindere mate. Soms is de breuk alleen zichtbaar wanneer een kind huilt, hoest of perst tijdens de stoelgang. Bij een duidelijk zichtbare liesbreuk, is de kans op een spontane sluiting vrijwel uitgesloten.

Hoe wordt een liesbreuk behandeld?

Een liesbreuk verdwijnt nooit spontaan, maar de breuk zal in de loop van de tijd groter worden en (meer) klachten gaan veroorzaken. Door middel van een operatie kan de liesbreuk verholpen worden. Er zijn twee manieren om een liesbreuk te opereren:

  • Klassieke methode, een 'open operatie', ofwel een Lichtenstein-operatie
  • Kijkoperatie of endoscopie (TEP-operatie)

Bij de klassieke methode wordt op de plaats van de liesbreuk een snee gemaakt, waarna de uitstulping van het buikvlies wordt verwijderd of teruggeduwd in de buikholte. Vervolgens wordt de betreffende plek in de buikwand dichtgemaakt en verstevigd met een kunststof matje. 

De 'Totale Extra Peritoneale' (TEP) benadering wordt verricht via drie openingetjes van ongeveer 1 cm. Deze methode geeft wat kleinere littekens en minder wondpijn na de operatie dan de open operatie. Het kunststof matje wordt dieper geplaatst, waardoor je minder kans hebt op hevige zenuwpijn dan bij de open operatie.

Na een liesbreukoperatie kan er sprake zijn van nabloeding of wondinfectie. Soms ontstaat er na verloop van tijd op dezelfde plaats opnieuw een breuk. In dat geval is er weer een operatie nodig om deze te verhelpen.