Home » Overige ziekten » Spijsverteringsstelsel ziekten » Maagbloeding symptomen

Maagbloeding symptomen

Wat is een maagbloeding?

Wat is een maagbloeding? - Symptomen en behandeling

Maagbloeding symptomen, oorzaak en behandeling. Een maagbloeding is een bloeding van de maagwand. Bij kleine bloedingen kan dit onzichtbaar zijn (occult) en dus ongemerkt blijven. In dat geval kan een maagbloeding alleen aangetoond worden door middel van diagnostisch onderzoek. Bij grotere hoeveelheden kan het bloed ook zichtbaar zijn in ontlasting of in braaksel. Een hevige maagbloeding kan aanleiding geven tot zwarte teerachtige ontlasting (melaena) of bloedbraken (hematemesis). Een maagbloeding kan verder gepaard gaan met misselijkheid, boedarmoede en shock.Een maagbloeding kan worden veroorzaakt door een ontsteking van het maagslijmvlies (gastritis), een maagzweer (ulcus pepticum) en maagkanker (maagcarcinoom). Een ontsteking van het maagslijmvlies kan ontstaan doordat bacteriën of bepaalde geneesmiddelen het beschermlaagje van het maagslijmvlies aantasten, als gevolg waarvan de maagwand niet meer beschermd is tegen de zure maaginhoud. Hierdoor raakt het maagslijmvlies geïrriteerd en ontstoken, en kan het gaan bloeden. Andere mogelijke oorzaken zijn een corpus alienum (vreemd voorwerp) in de maag en het eten of drinken van giftige stoffen. Soms komt het ook voor dat bloedverdunners het bloed zo sterk verdunnen, dat een klein wondje in de maagwand maar moeilijk stopt met bloeden.

Wat zijn de klachten en symptomen van een maagbloeding?

De belangrijkste symptomen van een maagbloeding is het hebben van zwarte teerachtige ontlasting of het braken van bloed. De donkere kleur van de ontlasting komt door de locatie van de bloeding. Bij een maagbloeding gaat het om een bloeding hoog in het spijsverteringskanaal en dit zal door vertering van het bloed leiden tot zwarte ontlasting. Een bloeding die zich bijvoorbeeld verderop in het spijsverteringskanaal bevindt zal leiden tot rood bloed bij de ontlasting, aangezien een dergelijke bloeding minder heeft blootgestaan aan vertering.

Als er regelmatig (hevige) bloedingen optreden of als je steeds kleine hoeveelheden bloed verliest, kan er bloedarmoede (anemie) ontstaan. Bloedarmoede gaat gepaard de volgende klachten: vermoeidheid; een bleke huidskleur; of een abnormale daling van de bloeddruk bij het rechtop gaan zitten of staan vanuit een liggende houding.

Een toenemende bloeding kan leiden tot een verbloeddingsshock, een potentieel levensbedreigende situatie waarbij acuut medisch ingrijpen nodig is. Een dergelijke toestand ontstaat door veel bloedverlies, waardoor het lichaam te weinig bloed heeft om al zijn organen van voldoende zuurstof en voedingsstoffen te voorzien.

Hoe wordt een maagbloeding behandeld?

Bij een maagbloeding krijg je medicijnen toegediend die het maagslijmvlies beschermen tegen de zure maaginhoud.

De behandeling van een maagbloeding bestaat uit opsporing en behandeling van de oorzaak. Vaak zal hiervoor een gastroscopie (kijkonderzoek) nodig zijn. Hierbij wordt met een flexibele kijkbuis de binnenkant van de maag bekeken. Soms wordt meteen geprobeerd de bloeding te stoppen. Dit kan worden gedaan door het dichtschroeien van het bloedende bloedvat, of het injecteren van bepaalde stollingsmedicijnen. Wanneer dit onvoldoende soelaas biedt, kan een operatie uitkomst bieden.

Bij ernstig bloedverlies kan een opname op de Intensive Care afdeling nodig zijn. Bij ernstig bloedverlies worden er via een infuus vloeistoffen toegediend. Soms is een bloedtransfusie noodzakelijk. Deze handelingen worden verricht om een eventuele verbloeding te voorkomen.

Geschreven doorSpijsverteringsstelsel ziekten

Spijsverteringsstelsel ziekten - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling