Home » Overige ziekten » Infectieziekten » Pfeiffer symptomen

Pfeiffer symptomen

Wat is de ziekte van Pfeiffer?

Wat is de ziekte van Pfeiffer? - Symptomen en behandeling

Pfeiffer symptomen, oorzaak en behandeling. De medische benaming van de ziekte van Pfeiffer is mononucleosis infectiosa. Pfeiffer is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr viris (EBV), een herpesvirus. Pfeiffer wordt gekenmerkt door symptomen als moeheid, keelpijn en vergrote lymfeklieren. Vandaar dat Pfeiffer ook wel klierkoorts wordt genoemd. Kinderen en jonge mensen tussen 10 en 25 jaar zijn het meest kwetsbaar voor deze infectie. De behandeling is het verlichten van de symptomen. De ziekte verloopt meestal zonder grote problemen. In zeldzame gevallen kunnen complicaties optreden.Deze infectieziekte wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr virus, dat van persoon tot persoon wordt overgedragen via speeksel. Het is niet zo besmettelijk als sommige andere infecties, zoals de gewone verkoudheid. Door bijvoorbeeld te zoenen kan de ziekte worden overgedragen. Vandaar dat het ook wel the kissing disease wordt genoemd. Maar de infectie kan ook worden overgebracht via de lucht met speekseldruppeltjes die vrijkomen door te hoesten of te niezen.

De incubatieperiode -dat is de tijd tussen besmetting en uitbreken van de ziekte- varieert. Bij kinderen in de basisschoolleeftijd varieert de incubatieperiode van 4 tot 10 dagen en bij jongvolwassenen vier tot zeven weken. De besmettingsbron hoeft zelf geen klinische infectie te hebben doorgemaakt.

Wat zijn de symptomen van Pfeiffer?

Vaak verloopt de infectie bij kinderen zonder symptomen. Bij jongvolwassenen staan veelal de volgende klachten op de voorgrond:

  • forse keelpijn met slikklachten;
  • koorts en zweten;
  • opgezette keelamandelen; en
  • opgezette en gevoelige lymfeklieren in hals, oksel en liezen.

Deze symptomen gaan vaak gepaard met slechte eetlust, gewichtsverlies, hoofdpijn en moeheid.

Volwassenen hebben vaak geen last van keelpijn en opgezette klieren in de hals, maar bij hen komt een vergrote lever en geelzucht weer vaker voor.

Complicaties komen slechts zelden voor. Beschreven zijn een gescheurde milt, een verstopping van de luchtwegen, hersenontsteking of encefalitis en meningitis of nekkramp.


Hoe wordt Pfeiffer behandeld?

De huisarts stelt de diagnose op basis van de gepresenteerde symptomen en een lichamelijk onderzoek. Soms wordt aanvullend laboratoriumonderzoek verricht.

Er is geen specifieke behandeling voor Pfeiifer beschikbaar of beschikbaar of noodzakelijk. De ziekte is self-limiting, maar de symptomen kunnen desgewenst worden verlicht door veel te drinken en het gebruik van een gewone pijnstiller tegen de koorts en de pijn. Maandenlang aanhoudende moeheid komt slechts bij een klein gedeelte van de patiënten voor. Meestal duurt de moeheid niet langer dan één tot twee maanden. 

Bij een vergrote milt is het verstandig om contactsporten te vermijden. Bedrust en dieetmaatregelen zijn niet nodig. Ook is het niet nodig om thuis te blijven van werk of school. Wel is het belangrijk goed naar je lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen als je je moe voelt. Vermijd alcohol, vooral als je last hebt van een opgezette, pijnlijke lever. Drink voldoende (ongeveer 2 liter per dag) en eet gezond en gevarieerd. Minder vet in de voeding is niet nodig, tenzij je zelf het gevoel hebt dat je vet niet goed kunt verdragen.

Geschreven door

Geraadpleegde literatuur:

 Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten: Kleine kwalen in de huisartspraktijk, Elsevier Gezondheidszorg, Amsterdam, vijfde geheel herziene druk, 2010.

- Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.

Lees verder

Als je het artikel 'Pfeiffer symptomen' het lezen waard vond, dan zijn de volgende artikelen misschien ook wel wat voor jou:

Infectieziekten

Infectieziekten - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling