Home » Soa's » Schaamluis symptomen

Schaamluis symptomen

Wat is schaamluis?

Wat is schaamluis? - Symptomen en behandeling

Schaamluis symptomen, oorzaak en behandeling. Schuimluis wordt ook wel 'platjes' of 'Pthius pubis' genoemd. Schaamluizen zijn vervelende, maar ongevaarlijke parasieten, die zich bevinden in het genitale gebied van de mens. De schaamluis heeft de voorkeur aan warme, vochtige plaatsen, zoals schaamhaar. Meestal wordt deze lastpak door lichamelijk contact overgebracht. Je kunt ze echter ook oplopen door het delen van besmette kleding, beddengoed of handdoeken. De luizen leven van menselijk bloed en vooral 's avonds zuigt het bloed uit de huid nabij de haarzakjes. Schuimluizen kunnen zich bevinden op alle behaarde delen van het lichaam, maar niet in het hoofdhaar.

Wat zijn de symptomen schaamluis?

Zo'n twee weken nadat je in contact bent gekomen met iemand die schaamluis heeft, kun je last krijgen van hardnekkige jeuk in het schaamhaar wat een allergische reactie is op de beten van deze lastpakken. Ze kunnen zich op alle behaarde delen van het lichaam bevinden (uitgezonderd het hoofd) en vaak zitten ze op de haren rond de geslachtsdelen en de anus, maar het is ook mogelijk dat ze zich ophouden in wimpers en wenkbrauwen.

De luizen laten vlekjes van rode of bruine ontlasting achter in het ondergoed. Op de huid is een schaamluisbeet te herkennen aan de niet jeukende minuscule grijsblauwe plekjes. Schaamluis kan je zelf vaststellen door (met een vergrootglas) de schaamharen te onderzoeken.Hoe wordt schaamluis behandeld?

Schaamluis kan zelf worden bestreden met speciale crèmes, lotions of shampoos die je kunt kopen bij de plaatselijke drogisterij. Wassen met water en gewone zeep of shampoo helpt geen sikkepit tegen schaamluis. Kleding en beddengoed moeten worden gewassen op ten minste 60° Celsius. Je kunt ze laten stomen of chemisch reinigen.SOA's

SOA's - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling