Home » Gezondheid » Seksualiteit & relaties

Seksualiteit & relaties

Wat is de meest voorkomende oorzaak van seksuele problemen bij mannen & vrouwen?

Ofschoon seksuele problemen vele vormen kunnen aannemen, worden seksuele problemen normaal gesproken gedefinieerd als elke fysieke of emotionele kwestie die een paar verhindert om een wederzijds bevredigende intieme relatie te bewerkstelligen.De meest voorkomende oorzaken van seksuele problemen bij mannen ontstaan door een afname in de bloedtoevoer naar de penis als gevolg van suikerziekte (diabetes), hart-en vaatziekten of andere gezondheidsproblemen, of een zenuwbeschadiging aan het ruggenmerg. Lange tijd werd aangenomen dat het hormoon testosteron samenhangt met de seksdrive bij mannen. Uit een nieuw onderzoek blijkt echter dat het hormoon bij gezonde mensen weinig invloed heeft op de behoefte aan seks.

Sari van Anders, als wetenschapper verbonden aan de universiteit van Michigan (VS), deed onderzoek naar de seksdrive bij gezonde mensen. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat er bij gezonde mannen nagenoeg geen verband is tussen het testosterongehalte en de zin in seks met een bedpartner. Er is altijd gedacht dat die link er wel was, maar dat kwam door testen met dieren. Bij mensen schijnt het toch anders te liggen. Van Anders denkt dat sociale factoren een veel belangrijkere rol spelen.¹

Studies laten zien dat het vroegtijdig klaarkomen (voortijdige zaadlozing) zich kan voordoen bij maximaal 75% van de mannen. Er liggen drie gemeenschappelijke constructen ten grondslag aan de meeste definities van vroegtijdige zaadlozing:

  1. een korte ejaculatielatentietijd;
  2. een onvermogen de zaadlozing te vertragen (self-efficacy) of een onvermogen om de timing van ejaculatie te beheersen; en
  3. persoonlijke spanning en/of relationele problemen met de seksuele partner (die gerelateerd zijn aan de snelle ejaculatie).²

Elke man ervaart ten minste één keer in zijn leven een vroegtijdige zaadlozing, maar sommige mannen hebben er structureel last van.

Veel voorkomende seksuele problemen bij vrouwen komen voort uit een gebrek aan verlangen, welke wordt veroorzaakt door een afname van het hormoon oestrogeen, schildklieraandoeningen (die ook invloed hebben op sommige mannen) en pijn tijdens de geslachtsgemeenschap veroorzaakt door een aantal vaginale problemen, waaronder vaginale droogheid.

Sommige paren zullen ervaren dat het gebruik van bepaalde geneesmiddelen ook seksuele problemen kan veroorzaken, zoals sommige medicijnen tegen hoge bloeddruk, antihistaminica , en bepaalde antidepressiva. Maar ook alcohol, nicotine, verdovende middelen, stimulerende middelen hebben invloed op je seksdrive.

Noten:

[1] 'Manly' Hormone Turns Women onto Masturbation (But Not Sex), www.livescience.com, 22 juni 2012

[2] Tijdschrift voor Seksuologie (2012) 36-1, 48-57


Geschreven doorGezondheid

Gezondheid - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling