Home » Overige ziekten » Aandoeningen nieren/urinewegen » Urinebuisontsteking symptomen

Urinebuisontsteking symptomen

Wat is een urinebuisontsteking?

Wat is een urinebuisontsteking? - Symptomen en behandeling

Urinebuisontsteking symptomen, oorzaak en behandeling. Een urinebuisontsteking is een ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de urinebuis of urethra, ook wel bekend als plasbuis, de buis waarlangs de urine van de blaas naar buiten wordt gebracht. De medische benaming van urinebuisontsteking is urethritis . Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van krijgen. Het wordt vaak veroorzaakt door bacteriën die seksueel overdraagbare aandoeningen (soa) veroorzaken, of door de bacteriën die urineweginfecties veroorzaken, zoals een blaasontsteking. Niet iedereen heeft last van klachten bij een urinebuisontsteking. Klassieke symptomen bij zowel mannen als vrouwen, zijn een branderig of brandend gevoel en pijn bij het plassen. Een andere courante klacht is pus- of witachtige slijmafscheiding uit de penis of ongewone vaginale afscheiding. De behandeling van een urinebuisontsteking hangt af van de oorzaak van de infectie. In geval van een bacteriële infectie, wordt een antibioticum voorgeschreven.De voornaamste oorzaken van urinebuisontsteking zijn seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's), zoals infecties met Neisseria gonorrhoeae en Chlamydia trachomatis. Indien deze boosdoeners niet wordt gediagnosticeerd, spreekt men van 'niet-specifieke urethritis' (NSU).

NSU kan veroorzaakt worden door aseptische ontstekingen of door andere micro-organismen. Een aseptische ontsteking is een steriele ontsteking, dat is een ontsteking zonder infectie met bacteriën of virussen. Zo kan een urinebuisontsteking ontstaan door beschadiging van de urinebuis, bijvoorbeeld door een katheter. Een urinebuisontsteking kan ook worden veroorzaakt door dezelfde organismen die een blaasontsteking veroorzaken, zoals E. coli bacteriën. Bij vrouwen is een urinebuisontsteking vaak een uitvloeisel van een te laat of niet behandelde blaasontsteking. Bij mannen ouder dan 50 jaar, wordt urethritis vaak geassocieerd met een ontsteking van de prostaat (prostatitis). Bepaalde chemische stoffen zoals ontsmettingsmiddelen en sommige zaaddodende middelen kunnen een urinebuisontsteking veroorzaken. In ongeveer een derde van de gevallen van urethritis wordt er geen verwekker vastgesteld. 

Wat zijn de symptomen van een urinebuisontsteking?

Niet iedereen met een urinebuisontsteking heeft ook last van klachten. Symptomen die kunnen optreden bij zowel mannen als vrouwen zijn een branderig of stekend gevoel en pijn bij het plassen, vooral de eerste keer 's ochtends. Vrouwen kunnen last hebben van ongewone vaginale afscheiding en mannen van pus- of witachtige slijmafscheiding uit de penis. Mannen kunnen verder last hebben van frequente aandrang om te plassen; jeuk, gevoeligheid of zwelling in de penis; pijn tijdens de geslachtsgemeenschap; bloed in de urine of sperma. De opening van de urnibuis kan wat rood zijn en pijn doen.

De infectie kan littekenvorming veroorzaken, waardoor een deel van de urinebuis vernauwt, wat het plassen bemoeilijkt.


Andere complicaties die kunnen optreden zijn prostaatontsteking, teelbalontsteking en bijbalontsteking.

Hoe wordt een urinebuisontsteking behandeld?

De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Wanneer er sprake is van een bacteriële infectie, dan wordt een antibioticum voorgeschreven om de bacteriën te bestrijden. Bij een schimmel kunnen schimmeldodende medicijnen en bij een virus kunnen antvirale medicijnen worden voorgeschreven.

Bij een soa moet je je seksuele partner(s) van de afgelopen vijf weken waarschuwen. Ook als zij (nog) geen klachten of ziekteverschijnselen hebben, moeten zij worden behandeld om herbesmetting en verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. Een onbehandelde soa kan bij vrouwen tot onvruchtbaar leiden.

De beste manieren om een soa te voorkomen is abstinentie of het hebben van een duurzame en wederzijds monogame relatie met een partner die is getest en van wie bekend is dat deze niet-geïnfecteerd is.

Aandoeningen nieren/urinewegen

Aandoeningen nieren/urinewegen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling