Home » Mannenziekten » Teelballen algemene informatie » Zaadbalkanker symptomen

Zaadbalkanker symptomen

Wat is zaadbalkanker?

Zaadbalkanker wijst op kanker in één van je zaadballen of testikels. Je kunt het herkennen aan een klein, hard, pijnloos knobbeltje in de zaadbal en soms pijn in de zaadbal en de lies. De kanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad aanmaken, de zogeheten kiemcellen, maar het is (nog) niet geheel duidelijk waardoor zaadbalkanker precies wordt veroorzaakt. Wel is bekend dat mannen bij wie de zaadballen niet of te laat zijn ingedaald, een verhoogd risico lopen. Een andere risicofactor is blowen (cannabisgebruik). Andere risicofactoren zijn erfelijkheid (een familielid met zaadbalkanker) en verschrompelde zaadballen (testisatrofie).Jaarlijks worden in Nederland bij ongeveer 600 mannen zaadbalkanker vastgesteld. De meeste mannen zijn tussen de 15 en 40 jaar, maar je kunt het ook krijgen op oudere of jongere leeftijd. Ofschoon zaadbalkanker relatief gezien weinig voorkomt, is het bij jonge mannen de meest voorkomende soort kanker.

Wat zijn de symptomen en klachten van zaadbalkanker?

Zaadbalkanker begint als een klein, hard, pijnloos knobbeltje in de bal, ongeveer ter grootte van een erwt. Een dergelijk knobbeltje hoeft niet per se te wijzen op zaadbalkanker. Je huisarts kan de plek waar je het knobbeltje constateert nader kan onderzoeken. Zaadbalkanker is door de bank genomen een snel groeiende kankersoort. Vrij vaak treedt er ook een pijnloze zwelling van de aangedane zaadbal op, de zaadbal verandert qua grootte en textuur. Soms treedt er een doffe pijn of een onbestemd gevoel in de onderbuik op, ergens achter of in het scrotum. Je kan ook last krijgen van een dof of zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf. Je kan het ervaren als een zeurend gevoel in de bal. Slechts zelden zul je een scherpe pijn in de aangedane zaadbal ervaren.

Vanuit de zaadbal kunnen kankercellen zich naar andere delen van het lichaam metasteren of uitzaaien. Veelal zaait het gezwel uit naar de regionale lymfeklieren langs de grote bloedvaten in de buik of met het bloed mee naar de longen. Dergelijke uitzaaiingen kunnen aanleiding geven tot rugpijn, buikpijn. uitstralende pijn in de benen of andere klachten. Vroege ontdekking en tijdige behandeling van zaadbalkanker is belangrijk. Over het algemeen geldt dat des te kleiner de tumor is bij ontdekking, des te gunstiger de vooruitzichten zijn. Door regelmatig zelfonderzoek van de ballen kan een kankergezwel in een vroeg stadium opgespoord worden

Hoe wordt zaadbalkanker behandeld?

Zaadbalkanker laat zich vaak goed behandelen, zelfs al er al uitzaaiingen hebben plaatsgevonden. De behandeling van zaadbalkanker bestaat uit chirurgie: de verwijdering van de aangedane testikel. Vervolgens kunnen er nog andere behandelingen ingezet worden, zoals bestraling, aanvullende lymfklierverwijdering of chemotherapie.

De genezingskansen bij zaadbalkanker hangen onder meer af van de volgende factoren:

  • de vorm van zaadbalkanker,
  • de plaats van de oorspronkelijke tumor, en
  • de plaats en grootte van de uitzaaiingen.

De kans dat iemand met zaadbalkanker geneest, is heden ten dage bijzonder groot, zelfs wanneer er bij het begin van de behandeling uitzaaiingen geconstateerd zijn. De vijfjaarsoverleving is 90%. Bij zaadbalkanker gaat men ervan uit, dat je volledig bent genezen wanneer je langer dan vijf jaar vrij bent van deze ziekte. Als je 2 jaar ziektevrij bent geweest, komt het zeer zelden voor dat de ziekte terugkeert.


Geschreven doorLees verderAlles over teelballen

Alles over teelballen - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling