Home » Gezondheid » Gezonde recepten & gerechten » Zelf pizza maken en beleggen

Zelf pizza maken en beleggen

Waar komt de pizza vandaan?

Waar komt de pizza vandaan? - Symptomen en behandeling

Zelf pizaa maken en zelf pizza beleggen! Sinds de mens granen fijnmaalt worden er al platte broden gebakken. Het bloem wordt vermengd met water en boven gloeiend houtskool gebakken. Dit soort broden werden smaakvoller gemaakt door ze met verschillende ingrediënten te bedekken. Plat brood wordt al van oudsher over de gehele wereld gemaakt. Van streek tot streek verschillen deze broden van vorm en textuur, afhankelijk van de basisingrediënten die daar voorhanden zijn. De oude Grieken noemden hun broden 'plakuntos' en zij bedekten deze met een mix van kruiden, knoflook en ui. De Azteken maakten hun platte broden van maismeel en noemden deze 'tlaxcalli'. Uit archeologische vondsten blijkt dat de Vikingen in de 9e eeuw na Christus reeds platte, ronde deegbodems met daarop allerlei ingrediënten bereiden. Deze werden gebakken in ovens die er ongeveer zo uitzien als moderne pizza-ovens. Dit was ongeveer achthonderd jaar vóór de eerste melding van pizza in Italië.Er zijn grofweg twee soorten platte broden te onderscheiden:

  1. broden die met gist of ander rijstmiddel bereid zijn, en
  2. de ongedesemde broden.

De pizza zoals wij die kennen is een met gist bereid brood. Vooral de laatste 50 tot 60 jaar heeft de pizza de wereld veroverd. We kunnen ons geen straatbeeld meer voorstellen zonder een pizzeria (naast de bekende 'Chinees') met de kleuren van Italië. Het is bij weinig mensen bekend dat pas ergens in de 17e eeuw voor het eerst melding werd gemaakt van pizza's in Napels. Het stond vooral bekend als boerengerecht voor mensen met weinig geld. De mensen die ze maakten werden 'pizzaioli' (= pizzamaker) genoemd. Het verhaal gaat dat in Raffaele Esposito, de beroemdste pizzaiolo van Napels, in 1889 uitgenodigd werd door de toenmalige koning van Italië Umberto I en zijn vrouw Margaretha om zijn kookkunsten ten paleize tentoon te spreiden. Speciaal voor deze gelegenheid bedacht hij onder meer een pizza met de ingrediënten tomatensaus, mozzarella en basilicum. Deze kleuren corresponderen met de vlag van het in 1861 opgerichte koninkrijk Italië. Deze pizza viel bij de koningin het meest in de smaak. Door de trotse maker ervan werd hij daarom 'pizza Margherita' genoemd. Wie kent deze beroemde pizza niet? Deze pizza zette de standaard voor alle pizza's.

Volgens de overlevering werd in 1830 de eerste pizzeria, zoals wij deze heden ten dagen kennen geopend te Napels. De eerste pizzeria in Noord-Amerika opende haar deuren in 1905 in 53 1/3 Spring Street in New York City. Pizzamaker Gennaro Lombardi valt deze eer te beurt. In de jaren '70 verschenen de eerste pizzeria's in het Nederlandse straatbeeld. Pizzeria's zijn nu niet meer weg te denken.

 

Gezonde recepten & gerechten

Gezonde recepten & gerechten - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling