Home » Gezondheid » Zwangerschap & bevalling » Zwangerschapssymptomen

Zwangerschapssymptomen

Zwangerschapssymptomen: vroege symptomen zwangerschap

Zwangerschapssymptomen: vroege symptomen zwangerschap - Symptomen en behandeling

Zwangerschapssymptomen: welke symptomen wijzen mogelijk op een zwangerschap? Wat zijn de vroege symptomen zwangerschap of eerste symptomen zwangerschap? De meeste vrouwen hebben geen vermoeden dat zij zwanger zijn, totdat ze een periode overslaan. Als de menstruatie wegblijft, kan dat betekenen dat je zwanger bent. Maar het is ook mogelijk dat je door stress een periode overslaat. Stress kan de hormoonhuishouding danig verstoren. Andere oorzaken dat de menstruatie wegblijft zijn eetstoornissen, medicijngebruik, de overgang en extreem gewichtsverlies. Een zwangerschapstest kan zekerheid bieden.Veel voorkomende vroege symptomen van een zwangerschap zijn:

  • Misselijkheid, vooral 's ochtends;
  • Veranderingen in de beleving van geur, smaak of verlangen/afkeer naar bepaald voedsel;
  • Gevoelige of pijnlijke borsten;
  • Frequenter plassen;
  • Vermoeidheid.
  • Lichte bloeding en lichte buikkramp;
  • Verhoogde basale lichaamstemperatuur;
  • Positieve zwangerschapstest.

Misselijkheid

Vooral in het eerste trimester hebben veel zwangere vrouwen last van misselijkheid (zwangerschapsmisselijkheid). Meestal is deze klacht 's ochtends het meest prominent aanwezig, wat komt doordat de maag dan leeg is. Het wordt daarom ook wel eens 'ochtendmisselijkheid' genoemd. Maar deze benaming is niet juist want het kan zich op ieder moment van de dag voordoen, of zelfs de gehele dag.

Het hormoon human chorionic gonadotropin (HCG) wordt aangemaakt tijdens de zwangerschap en is nodig om de baarmoeder voor te bereiden op het ontvangen van een bevruchte eicel .Het blijkt dat vrouwen met een hoog gehalte van dit zwangerschasphormoon meer kans hebben op misselijkheid. Er zijn ook andere factoren die aanleiding kunnen geven tot misselijkheid.

Veranderingen in de smaakbeleving

Terwijl je misschien niet een sterk verlangen hebt om augurken en ijs te eten, hebben veel vrouwen tijdens de zwangerschap een sterk verlangen naar bepaalde voedingsmiddelen. Een zwangerschap heeft niet alleen invloed op je lichaam, maar ook op je eetlust. Dat kan zich uiten in een voorliefde voor een bepaalde etenswaren of zo op het oog heel vreemde combinaties.

Net zoals je opeens kunt hunkeren naar bepaald voedsel of vreemde voedselcombinaties, zo kun je ook een forse afkeer ontwikkelen voor iets waar je normaal gesproken voor wakker gemaakt zou mogen worden. Misschien was je gek op appels en draait je maag nu om als je er ook maar een foto van ziet.

Goede voeding is echter belangrijk tijdens de zwangerschap. Dus probeer om een evenwichtig voedingspatroon te handhaven in weerwil van je cravings en aversies. Evenwichtige voeding tijdens de zwangerschap is niet alleen voor de zwangere vrouw belangrijk, maar is ook essentieel voor een optimale groei en ontwikkeling van het ongeboren kind.

Gevoelige of pijnlijke borsten

Veranderingen in je borsten zijn één van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Voordat je zelf weet dat je zwanger bent, worden je borsten al groter en gevoeliger. Dit kan zich al in de eerste maand voordoen. Ze zijn dan gespannen, overgevoelig en de kleinste aanraking kan pijnlijk zijn. Het kan ook zijn dat je jeuk krijgt aan je borsten en dat je tepels zo gevoelig worden dat alles wat ertegen aankomt irriteert.

De tepels en tepelhof worden groter en de tepelhof wordt donkerder van kleur. De aderen in het tepelhof kun je ook vaak beter zien lopen. De kleine bobbeltjes die voorkomen rond de tepels kunnen groter worden en er kunnen er meer van verschijnen, gemiddeld 4-28 per tepel. Dit blijft meestal zo tot na de bevalling.

Deze veranderingen in je borsten worden veroorzaakt door de grote hoeveelheden oestrogeen en progesteron. Deze hormonen komen vrij tijdens de zwangerschap. Je zult tijdens de zwangerschap een aantal keren een grotere beha nodig hebben. Zorg voor een goede ondersteuning van je borsten, zodat je later minder last hebt van slappe, hangende borsten. 

Vaker moeten plassen

Het is een feit dat je in je zwangerschap vaker moet plassen en wel om een aantal redenen. De steeds groter wordende baarmoeder kan tegen de blaas drukken, wat de blaasinhoud kan verkleinen en tegelijk de aandrang om te plassen kan vergroten. Voorts neemt je bloedvolume tijdens de zwangerschap toe en dat heeft tot gevolg dat je nieren meer urine produceren.

Vermoeidheid

In het eerste trimester kun je als gevolg van alle lichamelijke veranderingen en de forse stijging van bepaalde hormomen, flink last hebben van vermoeidheid. Je kunt de hele dag doodop zijn. Soms is het zo erg dat je op je werk zit te knikkebollen. Deze vermoeidheid verdwijnt vaak als je 12-14 weken zwanger bent. Tegen de tijd dat je 30-34 weken zwanger bent, kun je je weer moe gaan voelen. Neem voldoende, luister naar je lichaam en ga op tijd naar bed.

Lichte bloeding en/of lichte buikkramp

Sommige vrouwen hebben heel vroeg in de zwangerschap, ongeveer een week tot 14 dagen na de bevruchting, last van lichte buikpijn en een klein beetje bloedverlies. Dit staat bekend als 'innestelingsbloeding' en komt in ongeveer 20% van de zwangerschappen voor. Hierbij wordt tijdens de innesteling een klein bloedvaatje geraakt, waardoor je een geringe hoeveelheid bloed kunt verliezen. Een innestelingsbloeding is één van de eerste zwangerschapsverschijnselen.

Innestelingsbloeding varieert van een paar druppels tot een aantal inlegkruisjes vol. Maar veel meer dan dat zal het niet zijn. De kleur van het bloed kan sterk variëren. Sommige vrouwen verliezen wat helderrood bloed, terwijl andere vrouwen oud, bruin bloed verliezen. Het kan ook voorkomen dat je wat roze of paarsachtig slijm verliest. Als er al een innestelingsbloeding optreedt (bij één op de vijf vrouwen), is de duur en de kleur dus bij iedereen verschillend.

Er zijn ook vrouwen die de innesteling voelen. Deze vrouwen voelen krampjes ter hoogte van de baarmoeder.

Verhoogde basale lichaamstemperatuur

Als je je basale lichaamstemperatuur bijhoudt -dat is je temperatuur zodra je 's ochtends wakker wordt- zul je merken dat als je zwanger bent je temperatuur niet omlaag gaat aan het einde van je cylcus, zoals wel het geval is als je ongesteld wordt.

Positieve zwangerschapstest

Zoals we in de inleiding van het artikel reeds opmerkten, is één van de belangrijkste zwangerschapsverschijnselen het feit dat je niet ongesteld bent geworden en dus overtijd bent. Je kunt dan een zwangerschapstest doen om te bepalen of je al dan niet zwanger bent.


Geschreven door

  

Zwangerschap & bevalling

Zwangerschap & bevalling - Symptomen en behandeling

Home

Home - Symptomen en behandeling